Hevoshieronta

Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, edistää kuona-aineiden poistumista sekä rentouttaa hevosta. Hieronnalla on vaikutusta verenkiertoon ja imunestekiertoon, mikä edistää vammojen paranemista ja ehkäisee tehokkaasti mm. arpikudoksen muodostumista. Säännöllisellä lihashuollolla voidaan myös ennaltaehkäistä vammojen syntymistä, ja se kuuluukin olennaisena osana urheiluhevosen terveydenhoitoon.

Hierontakäynti sisältää hevosen ja sen lihaksiston kokonaisvaltaisen tutkimuksen, hieronnan ja venyttelyn, hierontaraportin sekä jatkohoitosuosituksen. Erityisesti ensimmäisillä hoitokerroilla on eduksi, jos hevosta päästään tarkastelemaan myös liikkeessä esimerkiksi juoksuttamalla liinassa tai taluttaen. Myös varusteiden sopivuutta voidaan arvioida käynnin yhteydessä.

Säännöllisestä hieronnasta hyötyvät erityisesti urheiluhevoset, mutta myös harrastehevosten lihashuoltoon kannattaa kiinnittää huomiota. Hieronta paitsi edistää hevosen hyvinvointia, mutta myös ihmisen on miellyttävämpi harrastaa lihaksistoltaan tasapainoisen ja elastisen hevosen kanssa. Perusterveen harrastehevosen kohdalla hierontaväli voi olla esim. 2-3 kk. Ongelmien korjaamisessa suositellaan aluksi vähintään kolmen hierontakerran sarjaa lyhyemmällä aikavälillä, jonka jälkeen jatketaan tarpeen mukaan.

Näin varaudut hierontakäyntiin

- Järjestä rauhallinen hetki ja paikka hieronnalle
- Varaa aikaa 1-2 h
- Hevosen tulisi olla kuiva
- Ennen ja jälkeen kovaa urheilusuoritusta (esim. startti) kannattaa jättää 2-3 välipäivää hierontaan

Tilanteita, jolloin ei voida hieroa

- Kuumeinen hevonen
- Akuutti vamma
- Tulehdustila kudoksissa
- Laaja iho-ongelma
- Tarttuva tauti
- Kasvain tai syöpä

Luo kotisivut ilmaiseksi!